Kazenske točke v cestnem prometu

Sistem kazenskih točk je sicer glede na raziskave dokaj učinkovit način za discipliniranje in tudi izločanje nevarnih voznikov v cestnem prometu. Pri nas je urejen tako, da nas za kršenje cestno prometnih predpisov, poleg sankcije plačila globe, lahko doleti tudi dodatna sankcija v obliki kazenskih točk. Kazenske točke se izrekajo za prometne prekrške, pri katerih je tako določeno v Zakonu o varnosti cestnega prometa (ZVCP). Višina kazenskih točk za posamezne prekrške je torej vnaprej določena, izreče se nam lahko od 1 do 18 kazenskih točk.

In kaj pomenijo te točke, njihovo izrekanje in morebitno kopičenje za nas voznike? Izrek 18 kazenskih točk v roku treh let pomeni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja. Pri voznikih začetnikih (voznik začetnik si 2 leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja) je za enak ukrep dovolj že 7 kazenskih točk v obdobju treh let. Kaj to pomeni? Poglejmo na primeru: junija 2007 prejmemo 9 kazenskih točk zaradi prehitre vožnje, maja naslednje leto pa še 7 točk zaradi alkoholiziranosti za volanom. Tako imamo 16 kazenskih točk, s čimer smo se nevarno približali izgubi vozniške. Vendar pa se nam točke tudi brišejo, in sicer v treh letih od njihovega prejema, seveda v kolikor v tem obdobju ne dosežemo 18ih točk, ki pomenijo odvzem dovoljenja. To pomeni, da se nam v primeru prejetih 9 točk izbriše junija 2010, in tako imamo še samo 7 kazenskih točk, ki se nam pa izbrišejo maja 2011.
V primeru, da pred izbrisom dosežemo 18 točk, nam sodišče izreče sklep o odvzemu vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, izpit pa moramo ponovno opravljati samo za tisto kategorijo s katero smo storili prekršek (oz. prekrške), zaradi katerega nam je bilo dovoljenje odvzeto. Po ponovni pridobitvi vozniškega dovoljenja, se nam vpišejo še ostale kategorije.

Vozniški izpit lahko ponovno opravljamo po šestih mesecih od prvega odvzema oz. po enem letu, če nam je bilo dovoljenje odvzeto drugič. V primeru, da je bil izpit odvzet večkrat, ga lahko ponovno opravljamo šele po dveh letih od zadnjega odvzema.

Nam tem mestu bi omenil še napotilo na izobraževanje in usposabljanje za varno vožnjo, ki se izreče voznikom, ki dosežejo ali presežejo 13 kazenskih točk, ne dosežejo pa 18 kazenskih točk. Takšne voznike ministrstvo za pravosodje napoti na tečaj varne vožnje, ki je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Po uspešno opravljenem izpitu se vozniku v dveh letih izbrišejo 4 kazenske točke. Takšen tečaj nas stane približno 300€, če se ga ne udeležimo nas doleti globa, ki je še nekoliko višja. V primeru, da ste polovico teh točk prejeli zaradi vožnje pod vplivom alkohola, se morate udeležiti še dodatnega predavanja o nevarnostih takšne vožnje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.