Izpodbijanje očetovstva – bivši mož

Če je bil otrok rojen v zakonu ali v 300 dneh po prenehanju zakona, se šteje za njegovega očeta mož otrokove matere. Če ženska po prenehanju zakona v času tristotih dni sklene novo zakonsko zvezo in rodi otroka velja za otrokovega očeta njen mož iz kasnejše zakonske zveze (86. člen ZZZDR).

Te domneve lahko spodbijajo prizadete osebe, to so materin mož (domnevni oče), mati, otrok in moški, ki misli, da je oče. Tako tožbo mora vložiti materin mož v enem letu od tedaj, ko je zvedel za okoliščine, ki vzbujajo dvom, da je otrok njegov, to pa ni več možno po petih letih od otrokovega rojstva. Mati mora vložiti tožbo v enem letu od otrokovega rojstva. Otrok lahko vloži tožbo do dopolnjenega triindvajsetega leta (do polnoletnosti le po zastopniku).

Domnevni oče mora tožiti mater in otroka, mati domnevnega očeta in otroka, otrok domnevnega očeta in mater (v slednjem primeru potrebuje mladoletni tožnik kolizijskega skrbnika – 213. člen ZZZDR).

V pravdi zaradi očetovstva je treba dokazati očetovstvo. Za izid je pomembno, kdaj je bil otrok spočet, ali je imela mati v tem času spolne odnose le z možem ali tudi drugimi, ali je bila umetno oplojena, morebitna nesposobnost moža za spolni akt (“impotentia coeundi”) oziroma za zaploditev (“sterilnost”, “impotentia generandi”). Kot dokaz se lahko opravi krvna preiskava (primerjava krvnih lastnosti otroka, matere in »očeta«), antropomorfološka preiskava (primerjava telesnih lastnosti in oblik otroka, matere in moža), preiskava tkivnih antigenov (HLA) in v zadnjem času analiza deoksiribonukleinske kisline (DNK).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.