V ponedeljek dan odvetniške pravne brezplačne pomoči za vse

Slovenski odvetniki bodo v ponedeljek, 19. decembra, nudili pro bono (brezplačno) pravno pomoč, pri čemer želijo pomagati predvsem tistim, ki so najbolj pomoči potrebni.

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Miha Kozinc je na novinarski konferenci povedal, da so se za dan pravne brezplačne pomoči za vse državljane odločili glede na “vse slabše gmotne razmere, v katerih živijo naši državljani”.

“Zato smo se odločili, da bomo določili dan, ko bo ta brezplačna pravna pomoč odprta vsem. Kdor koli bo takrat prišel v odvetniško pisarno, bo lahko dobil brezplačno informacijo glede svojih pravic. Če bo to potekalo tako, kot smo si zamislili, bomo svoj namen s tem v celoti opravili,” je še dodal Kozinc.

Sodelovalo bo 600 odvetnikov

V akciji bo sodelovalo 600 odvetnikov, ki so uspeli svoje dnevne obveznosti, kot pravi Kozinc, prilagoditi nudenju pro bono pravne pomoči. Seznam odvetnikov je že na spletni strani zbornice, med drugim bodo odvetniško pravno brezplačno pomoč nudili Aleksander, Peter in Rok Čeferin, pa tudi predsednik zbornice Miha Kozinc.

Potrebna predhodna najava

Pravna pomoč se bo izvajala po večjih slovenskih krajih predvsem ustno, bodisi v pisarni bodisi po telefonu, po predhodni najavi zainteresiranega državljana. Prednost bodo imeli socialno šibki ljudje.

Razlog, da je odvetniška zbornica izbrala prav ta datum za dan brezplačne pravne pomoči, je, da je bila v Ljubljani prav na ta dan pred 144 leti ustanovljena nacionalna odvetniška zbornica (19. decembra 1918).

Pred osamosvojitvijo brezplačna pravna pomoč na vseh sodiščih

Kozinc je ob tem spomnil, da so nekdaj (pred osamosvojitvijo) brezplačno pravno pomoč državljanom nudili na vseh sodiščih in tudi pri pravobranilcih, kljub temu, da je bilo takrat neprimerno manj pravnikov, sodnikov in pravobranilcev, kot jih je danes. Država je tako pravno pomoč nadomestila s sedanjim sistemom brezplačne pravne pomoči, glede katere se država pritožuje, da je predraga, odvetniki, ki jo izvajajo, pa so po besedah Kozinca od te iste države za svoje delo podpovprečno plačani.

V Sloveniji deluje okrog 500 odvetnikov, ki nudijo brezplačno pravno pomoč, samo v Ljubljani jih je po Kozinčevih besedah več kot 200.

Vir: Siol, 2011

One Reply to “V ponedeljek dan odvetniške pravne brezplačne pomoči za vse”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.