Računovodstvo in računovodski servis

Računovodstvo in računovodski servis sta dve področji brez katerih nobeno podjetje ne more preživeti. Seveda gre pri enem pojmu za storitev, pri drugem pa za izvajalca te storitve, tako da sta zelo tesno povezana. Računovodstvo je sicer sestavljeno iz štirih računovodskih funkcij. To so knjigovodstvo, računovodski nadzor, računovodsko načrtovanje in računovodska analiza in vse te funkcije so približno enako pomembne. Dober računovodski servis mora svojim strankam zagotavljati celotno storitev, ki vsa ta področja enako kvalitetno pokriva.

Obstoječa podjetja imajo za računovodstvo že izbrano ustrezno osebo ali računovodski servis in ga le stežka zamenjajo. Najpogostejši razlog je strah podjetnikov, da bi preveč ljudi vedelo za njihove finančne podrobnosti, po drugi strani pa gre za tako delikatno področje, da so svoj izbrani računovodski servis pred izbiro zelo dobro preverili ravno zato, da jim ga kasneje ne bi bilo treba menjati. Računovodstvo le ni storitev, ki bi jo potrebovali samo občasno, ampak je pravzaprav pomemben del podjetja kot takega.

Ravno zgoraj omenjena prvotna izbira in izbirni postopek sta izjemno pomembna za nova podjetja in samostojne podjetnike začetnike, ki so šele začeli s podjetništvom in ki na začetku svoje poti potrebujejo dobro računovodstvo tudi zaradi začetnih nasvetov o splošnem finančnem poslovanju podjetja. Izbira ni lahka, saj je na trgu veliko računovodstev in najti ustrezen računovodski servis je morda težje kot se zdi. Vedno je najboljša pot priporočilo prijateljev ali znancev, ki so že v podjetniških vodah in imajo računovodstvo že urejeno. Druga opcija pa je Google in iskanje računovodstva na spletu. Skoraj vsak računovodski servis ima spletno stran z osnovami in ceniki, nekateri pa imajo pripisane tudi reference. Vzemite si čas, preverite nekaj ponudnikov in se dogovorite za sestanek, kjer boste vzpostavili tudi osebni stik. Kot že rečeno, je računovodstvo sestavni del podjetja, zato boste z vašim računovodjem nenehno v stiku in prav je, da prej ugotovite, če vam ustreza tudi kot oseba, ne samo kot strokovnjak.

Preden boste izbrali računovodski servis, se poskušajte dogovoriti še za krajše izobraževanje s katerim boste vsaj delno spoznali računovodstvo. Dogovor ne bi smel biti težak, saj bo tudi računovodski servis imel lažje delo, če boste se vi zavedali kaj vse računovodstvo zajema in jim boste ustrezno dokumentacijo dostavljali pravočasno.

2 Replies to “Računovodstvo in računovodski servis”

  1. Dobra objava in upam in si želim tudi še več podobnih, sploh pa na temo računovodstva, računovodskih nasvetov in trikov za optimalno poslovanje. Dober računovodski servis vam lahko prihrani veliko denarja.

  2. Pred časom sem zasledil storite primerjam-racunovodje. Pošlješ 1 povpraševanje, oni pa ti pošljejo 6 ponudb računovodskih servisov. To se mi zdi pameten način za izbiro ponudnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.