Postopek pridobitve hipotekarnega kredita

Ko se v življenju odločimo, da je čas za selitev v lastno stanovanje ali hišo, je ta odločitev povezana s spremembo življenjskega stila. Prednost selitve je samostojno in neodvisno življenje, medtem ko minus predstavlja finančna obveznost – večletno odplačevanje kreditov. V primeru, da nimate redne zaposlitve, lahko o svoji strehi nad glavo zgolj sanjate. Tudi zaposlitev za določen čas vam bo v določenih bankah zaprla vrata. Razlog je kreditna nesposobnost, ki se v Sloveniji presoja ob vsaki odobritvi kredita.

Pa vendar v tujini obstajajo možnosti, kjer lahko tudi oseba brez redne zaposlitve, pač pa z rednimi dohodki pridobi razmeroma visok znesek kredita. Gre za pravi hipotekarni kredit, torej kredit, katerega vračilo se zavaruje z zastavno pravico na nepremičnini, pri čemer se kreditna sposobnost kreditojemalca sploh ne preverja, pač pa se preverja le ustreznost zavarovanja, torej nepremičnine.

Med slovenskimi bankami se namreč pojmovanje hipotekarnega kredita razlikuje: klasični hipotekarni kredit, ki temelji na dolgoročnih virih in ima poudarek na vrednosti zastavljene nepremičnine (v manjši meri na višini rednih prihodkov kreditojemalca), je namreč nekaj povsem drugega kot stanovanjski kredit, zavarovan z zastavo nepremičnine. In prav slednje ponujajo slovenske banke, zato smo v nadaljevanju pripravili pregled postopka najema takšnega kredita.

Za pridobitev kredita potrebujete kup dokumentacije, sam postopek pridobitve pa zahteva številne poti. Najprej se je treba odločiti, kolikšen znesek želite pridobiti na takšen način. Nato pa se je pametno obrniti na kreditne svetovalce, ki jih ima vsaka banka. Ti vam bodo natančno predstavili kreditne pogoje, vas seznanili s potrebnimi dokazili in dokumenti, potrebnimi za najem kredita, ter izdelali informativne izračune. Seveda je pametno obiskati več bank in primerjati njihovo ponudbo, poleg tega pa si s tem lahko pridobiti nek objektiven pogled na situacijo, saj vam bo vsaka banka svetovala malenkost drugače. Vsekakor pa je najugodneje najeti kredit pri banki, s katero poslovno sodelujete (preko nje prejemate osebni dohodek …), saj bo v tem primeru obrestna mera najnižja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.