Kaj je lizing

Lizing je posebna oblika najema, ki ob koncu preide v nakup. Lizingodajalec kupi predmet lizinga, npr. nepremičnino in ga da v uporabo lizingojemalcu proti plačilu stroškov lizinga v mesečnih obrokih. Lizingojemalec torej postane lastnik predmeta po plačilu zadnjega obroka. Stroški lizinga, ki ob tem nastanejo, se plačajo ob zadnjem obroku in znašajo okoli treh odstotkov vrednosti nepremičnine.

Vrste lizinga

Poznamo dve osnovni obliki lizinga, ki jih opredeljuje slovenski računovodski standard, operativni in finančni lizing. Osnovna razlika je v lastništvu.

Operativni  lizing pomeni, da se predmeta lizinga vodi v finančnoračunovodskih dokumentih kot lastnina lizingodajalca, pri čemer lizingojemalec nima vnaprej zagotovljene pravice odkupa po dogovorjeni ceni.

Za razliko od operativnega lizinga, kjer lastništvo po poplačilu ni vnaprej zagotovljeno po znani ceni, je pri finančnem lizingu končna cena vnaprej določena.

Pri finančnem  lizingu gre torej tudi za odkup predmeta lizinga. Lizingojemalec obravnava v svojih finančnoračunovodskih knjigah predmet lizinga kot lastno osnovno sredstvo, cena predmeta pa je vnaprej določena s fiksnimi pogoji odplačila. V to obliko spada tudi najem lizinga nepremičnin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.