Na kaj je potrebno paziti pri prometu z nepremičninami

Najbolj pomembno je, da dobro premislite ali imate dovolj sredstev za dosego ciljev in obveznosti. Kakršnakoli odstopanja od pogodbe so za vas lahko usodnega pomena in vas lahko stanejo precej denarja. Ko kupujete nepremičnino, se je potrebno prilagoditi trgu nepremičnin, to je ponudbi in povpraševanju. Ko se odločate za nakup ali najem nepremičnine, si pravočasno oglejte okolico in infrastrukturo, ki je potrebna za vaše ugodno bivanje. V primeru nakupa stanovanjskega objekta bodite pozorni na bližino šole ali vrtca, trgovine in pošte, zdravstvenega doma … V primeru nakupa poslovnih prostorov pa naj bo vaša pozornost usmerjena na dejavnosti, ki se že odvijajo v bližini kot sta na primer obratovalni čas in parkirni prostor. V primeru, da kupujete nepremičnino ali oddajate poslovni prostor ali stanovanje pazite na možnosti, ki jih imajo dediči ali drugi solastniki nepremičnine. Vedno si najprej pridobite vsa potrebna soglasja, da si ne bi nakopali nepotrebnih težav in če ugotovite, da ne morete sami speljati postopka, se obrnite na nepremičninsko agencijo za posredovanje v prometu z nepremičninami.

V kolikor se odločite, da bo za vas speljala postopek nepremičninska agencija, si predhodno najprej pridobite vse potrebne informacije o njih. Informacije lahko pridobite pri Združenju nepremičninskih organizacij, pri znancih, ali pa kar na internetu, v ustanovah za varstvo potrošnikov in v javnih medijih.

K pogodbi o posredovanju dodajte pismeno svoje predloge in zahteve v zvezi s poslom oz. delom, ki naj bi ga opravil posrednik, opis iskane nepremičnine, možna odstopanja, lokacijo, dostop, nadstropja, stanovalce, orientacijsko ceno. Zelo pomembno je, da dodate tudi izključilne pogoje, torej tiste, ki jih ponujena nepremičnina ne sme imeti. Tako se boste izognili nevšečnostim in kasnejšim sporom. Pred podpisom posredniške pogodbe temeljito preberite “drobni tisk”, to je splošne pogoje. Vse te pogoje zahtevajte in naj bodo priloženi pri podpisu. Točno morajo biti navedeni namen in obseg naročenih storitev, provizija, rok, cena.

Ko ste se dogovorili o podrobnostih, zahtevajte pogodbo napisano. Tako so jasno določene obojestranske obveznosti. Morebitno neizpolnjevanje pogodbe sporočajte pismeno.

Posrednik (agencija) zbira informacije iz različnih virov. Še pred posredovanjem informacij opravi kar nekaj poslov. Zato se agencija zavaruje z varščino – predujmom. Pri plačilu zahtevajte pismeno potrdilo o višini plačila. To je okoli 50 % stroškov, ki naj bi jih posrednik imel pred zaključitvijo pogodbenega posla. V primeru, da naročnik odstopi od pogodbe, si bo agencija poračunala svoje dejanske stroške iz varščine. Višina provizije, ki jo zaračuna agencija za opravljene vse storitve v skladu z zakonodajo, je 4 % od vrednosti nepremičnine ali 1 mesečna najemnina. Pri najemu poslovnih prostorov pa se z velikostjo najetih prostorov spreminja. Provizija je lahko nižja, če naročnik sam opravi določene storitve. Lahko pa se udi poveča, če je šlo za povečan obseg del. Seveda se provizija 4 % razdeli na obe stranki v poslu in to v razmerju, ki je lahko določen posebej in je zapisan v pogodbi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.